top of page

Uzmanlık Alanları

Genel Psikiyatrik Muayene & Tedavi ☀︎ Bebek Ruh Sağlığı

BiliÅŸsel Davranışçı Terapi â˜€ï¸Ž Eklektik (Bütüncül) Terapi â˜€ï¸Ž Aile Terapisi 

Genel Psikiyatrik Muayene & Tedavi

Çocuk ve gençlerde psikiyatrik deÄŸerlendirme baÅŸvuruya neden olan ÅŸikayetlerin irdelendiÄŸi, geliÅŸimsel sürecin gözden geçirildiÄŸi, bireyin bilinç, yönelim, algı, bellek, zeka, yargılama, iletiÅŸim ve gerçeÄŸi deÄŸerlendirme yetisi gibi iÅŸlevlerinin deÄŸerlendirildiÄŸi, psikiyatrik rahatsızlıklar açısından ayrıntılı aile öyküsünün alındığı, hem genel tıbbi rahatsızlıklar hem de genetik alt yapının öngörüldüÄŸü ayrıntılı bir görüÅŸme ve muayene sürecini kapsamaktadır. Psikiyatrik görüÅŸme ve muayeneye ek olarak gerekli durumlarda psikometrik testler ve laboratuvar yöntemleri uygulanması gerekebilir, ilgili diÄŸer branÅŸlardan konsültasyon istenebilir. Tanıdan sonra tedavi planı ve tedavi alternatifleri çocuk/genç ve ebeveynleri ile detaylarıyla konuÅŸulur. 

Image by Gabby Orcutt
Image by Colin Maynard

Bebek
Ruh Sağlığı

Bebek ve küçük çocukluk döneminde görülen yeme ve uyku sorunları, davranış problemleri, baÄŸlanma problemleri gibi, gerek erken geliÅŸimsel dönemde, gerekse yaÅŸamın ilerleyen yıllarında çocuÄŸun ruh saÄŸlığını olumsuz yönde etkileyen birçok psikiyatrik durum ebeveyn-bebek etkileÅŸimindeki sorunlar ile baÄŸlantılı olarak geliÅŸmektedir. Öte yandan, tıpta nörogeliÅŸimsel bozukluklar olarak ifade edilen otizm spektrum bozukluÄŸu, entelektüel (zihinsel) yetersizlik, dil bozukluÄŸu (sözel anlatım bozukluÄŸu), dikkat eksikliÄŸi hiperaktivite bozukluÄŸu gibi psikiyatrik problemler ise güçlü bir genetik/biyolojik altyapıya sahiptir ve bebeklik döneminden itibaren bulgularını gösterebilmektedir. Bebek Ruh SaÄŸlığı disiplini 0-4 yaÅŸ aralığı içerisinde bu problemlerin tanınmasını ve tedavisini hedefleyen bir bilim alanıdır. Bu hedefe ulaÅŸmak için bebek ve küçük çocuklar ebeveynleri ile etkileÅŸim içerisinde iken incelenmekte ve tedavi sürecinde etkileÅŸim rehberliÄŸi gibi özel yöntemlerden yararlanılmaktadır.

BiliÅŸsel Davranışçı Terapi

BiliÅŸsel davranışçı terapi depresyon, anksiyete bozuklukları ve obsesif kompulsif bozukluk gibi birçok psikiyatrik sorunun tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. BiliÅŸsel modele göre olaylar otomatik düÅŸünceleri tetiklemekte, otomatik düÅŸünceler ise duygusal, davranışsal ve fizyolojik tepkilere neden olmaktadır. Otomatik düÅŸünceler çok köklü olarak inandığımız ve yaÅŸamı yorumlamamız ile iliÅŸkili olan ana inançlar ile baÄŸlantılıdır.  Sıklıkla çok hızlı bir ÅŸekilde ve farkına varmadan oluÅŸurlar. Bireyler genellikle otomatik düÅŸünceyi deÄŸil, otomatik düÅŸüncenin sonucu olarak ortaya çıkan duygu, davranış ve fizyolojik tepkileri fark ederler. Otomatik düÅŸünceleri fark edemedikleri için yaÅŸadıkları duygunun, davranışlarının ve fizyolojik tepkilerin genellikle doÄŸrudan baÅŸlarına gelen olay ya da durumlar ile iliÅŸkili olduÄŸu kanaatine varırlar. Buna karşın, biliÅŸsel modele göre bütün bunların nedeni tek başına olayın kendisi deÄŸil, otomatik düÅŸünceler, yani olayı yorumlama ÅŸeklidir. BiliÅŸsel davranışçı terapide bireyin olumsuz otomatik düÅŸünceleri ele alınarak uygun teknikler ile deÄŸiÅŸtirilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca mevcut sorunu arttırarak sıklıkla bir kısır döngüye yol açan etkin olmayan davranışların deÄŸiÅŸtirilmesi hedeflenmektedir.  

Image by youssef naddam

BiliÅŸsel davranışçı terapi seanslar halinde ilerletilmekte, seans sayısı mevcut probleme ve danışanın özelliklerine göre deÄŸiÅŸiklik göstermektedir. Danışanın aktif katılımı gerekli olduÄŸu için terapist ile ilgili iÅŸbirliÄŸi yapma motivasyonu olması gerekmektedir. Genel olarak psikiyatride etkinliÄŸi hakkında kanıta dayalı verinin en fazla olduÄŸu terapi yöntemidir. Gerekli görüldüÄŸü durumlarda ilaç tedavileri ile birlikte uygulanmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Belirli olgularda ilaç tedavisi ile biliÅŸsel davranışçı terapinin birlikte kullanılması daha hızlı ve etkin tedaviye ulaşılmasını saÄŸlayabilmektedir.

Image by Bekir Dönmez

Eklektik (Bütüncül) Terapi

Eklektik (Bütüncül) terapi birden fazla psikoterapi türüne ait tekniklerin bir arada kullanılmasıdır. Eklektik terapide terapist, iki ya da daha fazla terapi tekniÄŸini bu terapilerin tek başına ortaya koyacağı etkiden daha olumlu bir etki alınacağı düÅŸüncesi ile birleÅŸtirir. Eklektik terapi esnek bir yapıya sahip olduÄŸu için birçok klinik problemin çözümü için kullanılabilir.  Eklektik terapiler psikanalitik terapi, biliÅŸsel-davranışçı terapi ve varoluÅŸçu psikoterapi gibi farklı terapi sistemlerinin bakış açılarından yararlanılarak uygulanır.  

Aile
Terapisi

Çocuk ve gençlerde uygulanan aile terapisinde odak noktası tek başına çocuk ya da genç deÄŸil, bir bütün olarak ailedir. Aile içerisindeki bütün iliÅŸki örüntüleri, iletiÅŸim sorunları ve bunların çocuk ya da genç üzerine olan potansiyel etkileri gözden geçirilir. Ä°liÅŸki ve iletiÅŸim sorunlarında döngüsel bir özellik olduÄŸu ve birbirlerini karşılıklı olarak etkiledikleri ilkesi ile hareket edilir. Aile terapisi, aile üyelerinin bütününün ya da birkaçının katılımı ile yürütülebilir. Terapi seanslarında aile bireylerinin ailelerinin iÅŸleyiÅŸ biçimi ile ilgili farkındalık kazanmaları ve sorun oluÅŸturan noktaları bulup uygun çözüm yöntemlerine ulaÅŸmaları hedeflenir. Aile terapisinin çocuk veya gencin bireysel terapisi ve/veya ilaç tedavisi ile birlikte sürdürülmesi mümkündür.  

Image by Liv Bruce
bottom of page